(bijna) 18 jaar? Een eigen zorgverzekering is dan verplicht

Als 18-jarige ben je in Nederland verplicht om je te verzekeren met de basisdekking van de zorgverzekering. De basisdekking van de zorgverzekering is verplicht omdat je jezelf verzekert van belangrijke medische zorg als je iets overkomt. Zo wordt bij een ongeluk vaak de ziekenhuiskosten vergoed. En ook een operatie aan je blinde darm of verstandskiezen worden vaak door de basisdekking van de zorgverzekering vergoed.

Als je wilt heb je de mogelijkheid om de basisdekking van je zorgverzekering met zogeheten aanvullende dekkingen uit te breiden. Hierbij kan je denken aan dekking bij fysiotherapie, tandheelkundige hulp, brillen of lenzen.

Zo betaal je de eerste premie van je zorgverzekering als je 18 jaar wordt

De zorgverzekering moet je als 18-jarige wettelijk verplicht afsluiten. Je doet dit uiterlijk op de eerste dag van maand nadat je 18 jaar bent geworden. Is je geboortedag bijvoorbeeld 17 november, dan moet je uiterlijk op 1 december een zorgverzekering afsluiten.

Je loopt het risico op hoge boetes als je geen zorgverzekering afsluit

Je loopt het risico om een hoge boete te krijgen als je het verzuimt om op tijd een zorgverzekering af te sluiten. De eerste boete bedraagt € 351,99. Mocht je het nalaten om na deze boete een zorgverzekering af te sluiten, krijg je een tweede boete van € 351,99. Lees er meer over op de website van het CJIB.

De zorgverzekering vergelijken als je 18 jaar wordt of 18 jaar bent geworden

Je vergelijkt als (toekomstige) 18-jarige de zorgverzekering gemakkelijk op premie, vergoedingen en voorwaarden. Zo weet je zeker dat je tijdig bent verzekert en je aan je plicht als 18-jarige voldoet.