Rechtsbijstandverzekering vergelijken en afsluiten

Alle rechtsbijstandverzekeringen vergelijken, direct online afsluiten en je bent verzekerd van rechtshulp voor de de jouw gekozen dekkingen
Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen

Voordelen van een rechtsbijstandverzekering bij Geencentteveel.nl

  • Direct van rechtsbijstand verzekerd

    Je bent (na snelle acceptatie) direct verzekerd van rechtsbijstand na het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. Wij sturen je meteen een ontvangstbevestiging.

  • 100% onafhankelijk

    Sinds onze oprichting in 1999 heeft geen bank of verzekeraar een belang in Geencentteveel.nl gehad.

  • Niet tevreden?

    Je hebt 14 dagen bedenktijd om de verzekering te annuleren nadat je de polis hebt ontvangen.

  • Logo Klaverblad
  • Logo Nationale Nederlanden
  • Logo Reaal
  • Logo Unigarant

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering geeft recht op rechtshulp. Afhankelijk van de gekozen dekkingen zijn geschillen op de terreinen consument, wonen, inkomen, verkeer en vermogen verzekerd.

Je hebt recht op juridische bijstand door een jurist van de rechtsbijstandverzekeraar. Maar ook de kosten van inschakeling van externe deskundigen of advocaten vallen onder de dekking, evenals de kosten van een gerechtelijke procedure.

Het inschakelen van een externe deskundige of advocaat moet wel door je rechtsbijstandverzekeraar goedgekeurd worden.

Voor wie is rechtsbijstandverzekering?

U kunt een rechtsbijstandverzekering afsluiten als:

  • Alleenstaande, met of zonder kinderen;
  • Gezin, met of zonder kinderen. De kinderen dienen wel ongehuwd te zijn.

De rechtsbijstandverzekering is uitsluitend bestemd voor particulieren. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kunt u niet op Geencentteveel.nl vergelijken en afsluiten.

Waarom heb je een rechtsbijstandverzekering nodig?

Over een periode van vijf jaar krijgt ruim 60% van de burgers met één of meer (potentiële) juridische problemen te maken, zo blijkt uit het rapport ‘Geschilbeslechtingsdelta 2009’ van het Ministerie van Justitie. Ongeveer de helft van hen roept advies in van rechtshulpverleners.

Hieruit blijkt dat bijna iedereen onverwacht voor vervelende situaties, meningsverschillen en conflicten kan komen te staan.
Het is in de praktijk niet altijd eenvoudig om uw recht te halen. Mocht u uiteindelijk in de rechtszaal belanden dan kunt u niet zonder een advocaat. Een advocaat kost al snel €175,- per uur. Voor ongeveer hetzelfde bedrag per jaar heeft u een rechtsbijstandverzekering.

Wie rechtsbijstand nodig heeft maar deze niet kan betalen, heeft recht op financiële hulp. Afhankelijk van het inkomen en/of vermogen, betaalt u wel een eigen bijdrage.

Er zijn ook belangenorganisaties die hun leden hulp bieden bij specifieke problemen, zoals ANWB, Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en vakbonden.

Bij een rechtsbijstandverzekering speelt de hoogte van uw inkomen of van uw vermogen geen rol. Ook is de verzekerde rechtshulp niet specifiek voor één belang maar dekt het gehele gebied waar particulieren mee te maken kunnen krijgen.

Welke dekkingen (modules) zijn er bij een rechtsbijstandverzekering?

  • Consument: ook wel de basisdekking genoemd. Deze dekking geeft je juridische hulp bij consumenten conflicten bijvoorbeeld met diensten en instellingen, zoals gemeente, banken, reisbureaus en ziekenhuizen of over garantie en reparatie van allerlei goederen, inclusief motorvoertuigen.

De basisdekking kan je met de volgende dekkingen uitbreiden:

  • Inkomen: juridische hulp bij conflicten met met je werkgever of uitkeringsinstantie zoals arbeidsconflicten, conflicten over sociale wetgeving bijvoorbeeld over subsidies of uitkeringen, studiefinanciering en erfrecht kwesties.
  • Wonen: juridische hulp bij conflicten over de huur, bij de aankoop of bouw van een huis, bijvoorbeeld met makelaar, aannemer of leverancier. Conflicten over reparaties of erfafscheidingen, over je tweede huis of caravan.
  • Verkeer: deze module geeft je dekking als verkeersdeelnemer, dus ook als je als fietser of voetganger aan het verkeer deelneemt. Wanneer u als voetganger wordt aangereden en daardoor letsel oploopt, zal de rechtsbijstandverzekeraar de daarmee samenhangende schade voor je verhalen.
  • Vermogensbeheer en belastingzaken: Deze module geeft je dekking bij geschillen met effectenbemiddelaars en vermogensbeheerders en de fiscus. De effectenbemiddelaars en vermogensbeheerders dienen wel in het bezit te zijn van een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Waarom de rechtsbijstandverzekering vergelijken?

Omdat verzekeren iets is dat je met zorg doet en de premieverschillen en voorwaarden tussen de verschillende verzekeringen groot zijn, biedt Geencentteveel.nl de mogelijkheid om direct en zeer gemakkelijk de premies en informatie over de verzekering tegen elkaar af te zetten.

Dat is het voordeel van de rechtsbijstandverzekering vergelijken. Let op en maak de juiste keuze voor een goede en goedkope rechtsbijstandverzekering.

5 handige tips bij het vergelijken van een rechtsbijstandverzekering

Voor het berekenen van een rechtsbijstandverzekering geven wij de volgende 5 tips:

  • Heb je op je autoverzekering of motorverzekering al een verkeersrechtsbijstandverzekering? Kies in dat geval geen verkeersdekking bij je rechtsbijstandverzekering omdat je anders dubbel bent verzekerd voor rechtsbijstand bij verkeersgeschillen (verhalen van schade door een verkeersongeluk);
  • Zorg dat je voldoende verzekerd bent voor de externe kosten van advocaten en andere deskundigen. De goedkope verzekeringen bieden slechts dekking tot €5000,- (komt overeen met 20 uur aan externe advocaatkosten);
  • Stem de verzekering af op je gezinssituatie;
  • Voor sommige conflicten geldt een beperkte dekking, zoals voor problemen rondom een echtscheiding of strafzaken;
  • Houd rekening met een wachttijd. Het is niet mogelijk als je een conflict ziet aankomen snel daarvoor een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. De meeste verzekeraars hanteren een wachttijd na het ingaan van de verzekering. Vaak is die niet van toepassing op gevallen die op geen enkele wijze te zijn voorzien, zoals het verhalen van schade na een verkeersongeval.