Afkoopwaarde

De overlijdensrisicoverzekering, ook wel levensverzekering genoemd, heeft op het moment van tussentijds beeïndigen een bepaalde waarde.

Wat is afkoopwaarde bij een overlijdensrisicoverzekering?

De afkoopwaarde bij een overlijdensrisicoverzekering is de waarde die overblijft op het moment dat u besluit om de overlijdensrisicoverzekering tussentijds te beeïndigen. Dat wil zeggen dat u de volledige looptijd van uw overlijdensrisicoverzekering niet vol maakt.

De verzekeraar van uw overlijdensrisicoverzekering gaat meestal op één van de volgende 3 manieren met de afkoopwaarde om:

  • De premiespaarpot wordt terugbetaald: De verzekeraar betaalt de premiereserve terug;
  • De premievrije polis indien genoeg aantal jaren betaalde premie: De verzekeraar geeft, indien u genoeg aantal jaren premie heeft betaald, een premievrije overlijdensrisicoverzekering af;*
  • Overlijdensrisicoverzekering stopt zonder teruggave: De verzekeraar geeft u niets terug.

* Een premievrije overlijdensrisicoverzekering betekent dat de verzekeraar uw polis handhaaft tot de afgesproken einde van de looptijd omdat u al voldoende premie heeft betaald. U blijft in dirt geval zelfs na beeïndiging van de overlijdensrisicoverzekering verzekerd.

Om het u gemakkelijk te maken hebben wij per verzekeraar en product in onze detailscherm vermeld hoe de betreffende verzekeraar met de afkoopwaarde omgaat.

Wat is de hoogte van de afkoopwaarde?

Het uiteindelijke bedrag van de afkoopwaarde is mede afhankelijk van factoren zoals het rendement en de maandelijkse bijdrage.

Ook rekent de verzekeraar bepaalde kosten door dus het is mogelijk dat de afkoopwaarde lager is dan dat u vooraf had berekend.

Kortom, als u uw overlijdensrisicoverzekering tussentijds beeïndigt dan dient u wel rekening te houden dat u niet altijd iets terugkrijgt.

Bij het berekenen van een overlijdensrisicoverzekering op Geencentteveel.nl zie je in de details hoe elke verzekeraar met de afkoopwaarde omgaat.