Waarom is een motorverzekering verplicht?

Iedere Nederlandse burger die in het bezit is van een motor, is verplicht om een motorverzekering te afsluiten.

De belangrijkste reden hiervoor is dat je gedekt bent indien je onverhoopt blik- of letselschade aan anderen veroorzaakt tijdens het gebruik van je motor. Dit wordt ook wel wettelijke aansprakelijkheid genoemd.

Met wettelijke aansprakelijkheid verzeker je je motor met de basisdekking van een motorverzekering.

Je hebt namelijk de mogelijkheid om je uitgebreider te verzekeren door bijvoorbeeld voor een dekking op basis van WA+Beperkt Casco of WA+Casco te kiezen. Lees meer over deze dekkingen.

En als ik geen motorverzekering afsluit?

Mocht blijven dat je bij controle of nog erger, het veroorzaken van een ongeluk, niet verzekerd bent, dan ben je strafbaar. De gevolgen zijn niet te overzien.

Het gaat in dit geval dan niet eens om een fikse boete of iets dergelijks maar veel erger, zoals een gevangenisstraf en financiële aansprakelijkheid. Kortom, verzeker je motor ten alle tijde.

Mijn motor staat stil. Moet ik de motor dan nog verzekeren?

Ook al staat je motor stil achter slot en grendel in je garage of schuur en gebruik je de motor niet, dan nog ben je verplicht om je te verzekeren met een motorverzekering.

Een voertuig moet in Nederland altijd verzekerd zijn omdat het nou eenmaal verplicht is. Zo moeten ook voertuigen zoals een auto met een autoverzekering of een scooter met een scooterverzekering verzekerd zijn.

Wel hebben veel verzekeraars een zogenaamde winterstopdekking. In deze periode wordt de dekking van je motorverzekering opgeschort indien je je motor niet in de wintermaanden gebruikt.

Je motor blijft wel verzekerd maar tegen een lagere premie.