Begunstiging

Wat is begunstiging bij een overlijdensrisicoverzekering?

Begunstiging bij een overlijdensrisicoverzekering is degene (particulier of hypotheekverstrekker) die recht heeft op de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering. Deze particulier of hypotheekverstrekker wordt ook wel de begunstigde genoemd.

Standaardbegunstiging bij een overlijdensrisicoverzekering

Als je geen afwijkende begunstiging wenst, dan hanteren verzekeraars een standaardbegunstiging. Bij een standaardbegunstiging wordt er bij overlijden van de verzekerde als volgt uitgekeerd:

  • Verzekeringnemer
  • Echtgeno(o)t(e) of partner
  • Kinderen
  • Erfgenamen

In dit geval kijkt de verzekeraar bij een standaardbegunstiging eerst naar de verzekeringnemer. Als de verzekeringnemer er niet meer is, dan wordt er gekeken of de echtgeno(o)t(e) of partner de uitkering krijgt.

Als de Echtgeno(o)t(e) of partner er niet meer is dan kijkt de verzekeraar of er kinderen zijn en daarna wie de verdere erfgenamen zijn.

Afwijken van de standaardbegunstiging
Als verzekeringnemer mag je zelf bepalen wie de begunstigde(n) zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je kinderen als eerste begunstigde op te geven.

Dit kunt je aangeven op het aanvraagformulier van een overlijdensrisicoverzekering. Ook heb je de mogelijkheid om de volgorde van begunstiging tijdens de looptijd van je overlijdensrisicoverzekering te wijzigen.

De hypotheekverstrekker als begunstigde van je overlijdensrisicoverzekering

Als je een woning koopt, dan kan de hypotheekverstrekker (bank of verzekeraar) eisen dat je de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering aan hen laat verpanden.

Met het verpanden van je overlijdensrisicoverzekering wordt de verstrekker van je hypotheek de eerste begunstigde indien de verzekerde komt te overlijden.

Deze maatregel is genomen om te voorkomen dat je nabestaanden met een hoge schuld van je koophuis komt te zitten. De hypotheekverstrekker gebruikt de uitkering als aflossing op uw hypotheek.

De begunstiging bij een overlijdensrisicoverzekering via Geencentteveel.nl kiezen

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering vergelijken via Geencentteveel.nl. Je kiest de verzekeraar die het beste bij je wensen past en vraagt gratis en vrijblijvend offerte(s) aan.

Wij sturen je de offerte(s) per email toe. Bij deze offerte zit het aanvraagformulier gevoegd en op dit formulier geef je de begunstiging van je overlijdensrisicoverzekering op.