Bonus en malus

Voor de autoverzekering maken nagenoeg alle verzekeraars gebruik van een Bonus/Malus-regeling (Bonus/Malus is afkomstig uit het Latijns en staat voor Goed en Slecht).

Deze regeling wil dus zeggen dat goede rijders beloond worden met korting en rijders met schade aan korting moeten inleveren. De Bonus/Malus-korting wordt ook wel de no-claim korting genoemd.

Bonus/Malus-ladder

Om de korting of toeslag te bepalen, hebben de verzekeraars een Bonus/Malus-ladder ontwikkeld, waarbij de treden jaarlijks wordt beklommen zolang u geen schade maakt.

U zit bijvoorbeeld op een b/m-trede 9 en u claimt voor de eerste keer, dan daalt u naar b/m trede 7 en uw korting verandert dan van 40% naar 35%.

Ons advies luidt dan ook dat u een schadeclaim goed moet overdenken, vooral wanneer u al hoog op de Bonus/Malus-ladder zit. B

ij een ‘kleine’ schade kunt u er in dit geval beter voor kiezen om de kosten zelf te betalen.

Zet daarom uw kosten af tegen de hoeveelheid korting dat u hebt opgebouwd bij uw verzekeraar en beslis aan de hand daarvan of een schadeclaim rendabel is.

Bonus/Malus-verklaring

In de Bonus/Malus-verklaring staan uw opgebouwde schadevrije jaren vermeld.

De jaren heeft u opgebouwd bij uw vorige autoverzekeraar. Zoals gezegd bepalen deze schadevrije jaren de korting op het bruto jaarpremie bij uw nieuwe autoverzekeraar. Deze korting wordt ook wel de no-claim korting genoemd.

Let op: De Bonus/Malus-verklaring wordt per verzekeraar één keer afgegeven en is één jaar geldig. Alleen met een originele verklaring, die niet meer dan 12 maanden oud is, krijgt u korting op uw nieuwe autoverzekering.

Het principe van schadevrije jaren komt ook terug bij andere voertuigverzekeringen, zoals de motorverzekering en de scooterverzekering.

lease- of werkgeversverklaring

Een lease- of werkgeversverklaring is een officieel document waar het aantal opgebouwde schadevrije jaren in staat. Deze schadevrije jaren heeft u in dit geval opgebouwd met een lease-auto.

Let op: Niet alle verzekeraars accepteren een lease- of werkgeversverklaring voor het meenemen van de schadevrije jaren.