Premiedepot

Wat is een premiedepot bij een overlijdensrisicoverzekering?

Premiedepot bij een overlijdensrisicoverzekering is een bepaald kapitaal dat bij voortijdige beëindiging altijd wordt uitgekeerd.

Je kunt om verschillende redenen je overlijdensrisicoverzekering voortijdig beëindigen, bijvoorbeeld als je deze verzekering niet meer nodig acht of als je levenssituatie verandert omdat je een partner of kinderen krijgt.

Normaliter ben je dan over die periode ook de betaalde premie kwijt, maar sommige verzekeraars hanteren een zogeheten premiedepot.

Hierbij potten zij voor een bepaalde periode de betaalde premie op en betalen deze terug als je voortijdig je overlijdensrisicoverzekering beëindigt.

Sommige verzekeraars bieden een premiedepot in hun overlijdensrisicoverzekering aan

Over het algemeen loopt de waarde van het premiedepot in de eerst helft van de looptijd op, bereikt daarna de maximale waarde en daalt vervolgens weer tot nul op de einddatum van de overlijdensrisicoverzekering.

Het oppotten van de premie wordt door verzekeraars ook wel het opbouwen een premiespaarpot genoemd. Verzekeraars als Leidsche Verzekeringen, Nationale-Nederlanden en Dazure bouwen een premiespaarpot op.

Ook is het bij een groot aantal verzekeraars mogelijk om bij je overlijdensrisicoverzekering gebruik van premievrije waarde te maken.

Wat is premievrije waarde bij een overlijdensrisicoverzekering?

Bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk om na een specifieke periode de overlijdensrisicoverzekering te stoppen, maar niet te beëindigen.

Je stopt dan met het betalen van premie maar je overlijdensrisicoverzekering blijft nog wel doorgaan. In dit geval wordt het verzekerde kapitaal verlaagd en blijft dit kapitaal staan totdat de verzekering uitkeert of eindigt door het bereiken van de einde van de looptijd. Het verlaagde kapitaal wordt premievrije waarde genoemd.

Een voorwaarde van het premievrije maken van de verzekering is dat het een minimum aantal jaren moet lopen.

In de polisvoorwaarden vindt je terug tegen welke voorwaarden jouw verzekeraar premievrije waarde hanteert.

Echter bieden de meeste verzekeraars geen premiedepot in hun overlijdensrisicoverzekering aan

Alle andere verzekeraars bieden geen premiedepot aan. Bij voortijdige beëindiging van je overlijdensrisicoverzekering krijg je geen kapitaal terug.

Een verzekeraar zoals Callas heeft een korting in de premie verwerkt als compensatie bij het voortijdig beëindigen van een overlijdensrisicoverzekering.

Op het detailscherm bij het vergelijken van een overlijdensrisicoverzekering op Geencentteveel.nl is een overzicht te zien over hoe verzekeraars met premiedepot omgaan.