18-10-2014: Hoe herken je een nep-vergelijkingssite?

Door Erica Verdegaal

Ik wil via vergelijkingssites zoeken naar voordeliger alternatieven voor al onze verzekeringen. Hoe zie ik of een site echt betrouwbare informatie geeft?

Acht van de tien Nederlanders zijn financieel gezien struisvogels, toont onderzoek van het Platform Wijzer in Geldzaken. Ze modderen door met te dure verzekeringen, als overstappen simpel is. Dat kost zo’n struisvogelhuishouden jaarlijks honderden tot duizenden euro’s teveel premie. Prima
idee dus, zo’n totale verzekeringscheck. Mits je je niet laat inpakken door een nep-vergelijkingssite.

Een nep-vergelijkingssite is een gelikte website die je paait met een ogenschijnlijk volledig en voordelig aanbod. Maar ondertussen probeert men je klandizie aan de hoogste bieder te verpatsen. Verzekeraars betalen namelijk riante beloningen voor doorgestuurde bezoekers. Dat heet affiliate marketing. Vooral uitvaartverzekeraar Yarden is royaal. Men lapt maar liefst 139 euro voor een door een website aangebrachte klant.

Ook voor andere polissen beconcurreren verzekeraars elkaar met hoge commissies. Vandaar dat nepsites fake vergelijkingen presenteren: de hoogste bieder staat bovenaan.

Als je waakzaam bent, kun je namaak-vergelijkers snel ontmaskeren. Zo presenteren ze, per type polis, hooguit tien van de vele tientallen mogelijkheden. Het is ook verdacht als men lage premies presenteert zonder je gegevens te vragen.

Verder biedt een nepsite geen duidelijke informatie over de eigenaren, hun kantooradres, de manier waarop ze hun geld verdienen en gegevens over hun AFM-vergunning.

Overduidelijke voorbeelden van nepsites zijn 123geldzaken.nl, vergelijk-inboedelverzekeringen.nl, auto-verzekeringenvergelijken.nl, rechtsbijstandverzekering.com, spaarrentesvergelijken.net en verzekeringenvergelijk.com.

Serieuze vergelijkingssites hebben altijd een AFM-vergunning. Dat wordt per 17 november voor alle ‘bemiddelende’ vergelijkingssites verplicht. Met ‘bemiddelen’ bedoelt de AFM dat men je andere gegevens laat invullen dan naam, (mail)adres, woonplaats en telefoonnummer, dat men op basis daarvan vergelijkt, en dat men aan de bemiddeling verdient.

Reken er echter niet op dat de vergunningsplicht alle nepsites uitroeit. Men mag je straks nog steeds lokken en laten doorklikken, zo lang men maar geen verboden informatie vraagt.

Voorbeelden van goede vergelijkers zijn independer.nl (klik wel op ‘alle verzekeringen’), geencentteveel.nl, NHP.nl, verzekervoordelig.nl, verzekeringssite.nl, moneywise.nl en alle gratis vergelijkers op consumentenbond.nl/bespaar.

Vergelijk die vergelijkers ook nog met elkaar. En vergelijk het beste bod voorts nog met direct writers zoals Ohra en Centraal Beheer. Spel dan alle voorwaarden van het winnende aanbod. Pas dan kom je eindelijk in de buurt van de beste polis voor de beste prijs.

Datum: 18-10-2014
Bron: NRC

Bekijk het artikel Hoe herken je een nepvergelijkingssite?