Bonus/malus

Voor de bromfietsverzekering maken nagenoeg alle verzekeraars gebruik van een Bonus/Malus-regeling (Bonus/Malus is afkomstig uit het Latijns en staat voor Goed en Slecht).

Deze regeling wil dus zeggen dat goede rijders beloond worden met korting en rijders met schade aan korting moeten inleveren. De Bonus/Malus-korting wordt ook wel de no-claim korting genoemd.

Bonus/Malus-ladder

Om de korting of toeslag te bepalen, hebben de verzekeraars een Bonus/Malus-ladder ontwikkeld, waarbij jaarlijks  een trede wordt beklommen zolang u geen schade maakt.

Ons advies luidt dan ook dat u een schadeclaim goed moet overdenken, vooral wanneer u al hoog op de Bonus/Malus-ladder zit. Bij een ‘kleine’ schade kunt u er in dit geval beter voor kiezen om de kosten zelf te betalen.

Zet daarom uw kosten af tegen de hoeveelheid korting die u hebt opgebouwd bij uw verzekeraar en beslis aan de hand daarvan of een schadeclaim rendabel is.

Bonus/Malus-verklaring

In de Bonus/Malus-verklaring staat je opgebouwde schadevrije jaren vermeld. Deze jaren heb je opgebouwd bij je vorige bromfiets of autoverzekering. Zoals gezegd bepalen deze schadevrije jaren de korting op de bruto jaarpremie bij je nieuwe bromfiets en/of autoverzekeraar. Deze korting wordt ook wel de no-claim korting genoemd.

Let op: De Bonus/Malus-verklaring wordt per verzekeraar één keer afgegeven en is één jaar geldig. Alleen met een originele verklaring, die niet meer dan 12 maanden oud is, krijg je korting op je nieuwe verzekering.

includePage