Wettelijke aansprakelijkheid (WA)

WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid en is verplicht voor iedereen die een bromfiets of scooter bezit. Je bent bij het bezit van een scooter of bromfiets dus verplicht om een scooterverzekering of bromfietsverzekering af te sluiten.

Deze wet in is het leven geroepen zodat de schade lijdende partij, bijvoorbeeld door een ongeluk, het recht heeft om bij je verzekeraar voor de schade aan te kloppen. De scooterverzekering dekt dus de schade die je met je bromfiets of scooter aan anderen veroorzaakt en is van kracht in heel Europa.

De wettelijke aansprakelijkheid geldt eigenlijk voor elk voertuig, dus ook als je bijvoorbeeld een auto of motor bezit. In dit geval ben je verplicht om een autoverzekering of motorverzekering af te sluiten.

Je scooterverzekering alleen met WA afsluiten of de dekking vergroten?

In onze vergelijking vergelijk je standaard de scooterverzekering met WA, maar je kunt er ook voor kiezen om je dekking te vergroten zodat je bromfiets of scooter tegen diefstal of tegen een ongeluk is verzekerd. Deze uitgebreidere dekkingen heten WA plus diefstal en WA plus casco.

Voor oudere scooters of bromfietsen is een WA-dekking meestal voldoende, maar voor een nieuwe voertuig is een uitgebreidere dekking zeker aan te raden. Bij de uitgebreidere dekkingen moet je ook rekening houden met het eigen risico. Het eigen risico is het deel dat je bij een schadevergoeding van een verzekeraar altijd zelf moet betalen.