Alles over de bromfietsverzekering

Wat is een bromfietsverzekering

Met een bromfietsverzekering verzeker je jezelf minimaal voor de wettelijk verplichte aansprakelijkheid (WA). De WA dekt in elk geval de schade die je met bromfiets aan derden toebrengt.

Deze verzekering geldt voor de volgende voertuigen:

 • Scooter (geel kenteken): Scootermodel met max. 45 km/uur en geel kenteken.
 • Snorscooter (blauw kenteken): Scootermodel met max. 25 km/uur en blauw kenteken
 • Brommer (geel kenteken): Niet scootermodel met max. 45 km/uur en geel kenteken.
 • Snorbrommer (blauw kenteken): Niet scootermodel met max. 25 km/uur en blauw kenteken.
 • Zoemfiets : Spartamet, Elo-Bike e.d. met blauw kenteken.

Let op: Je hebt andere verzekeringen nodig voor voertuigen zoals een quad of een e-bike

Diefstal en aanrijding

Het is mogelijk om diefstal van de bromfiets en schade aan de bromfiets door een aanrijding mee te verzekeren, ook als je daaraan zelf schuldig bent. De meeste verzekeraars bieden de mogelijkheid van een volledige cascodekking (‘All-risk’) tegen een verhoogde premie aan..

Onder deze dekking valt schade onder andere door

 • brand of ontploffing;
 • storm;
 • diefstal ;
 • joyriding;
 • ontstaan door botsing met loslopende dieren;
 • ten gevolge van een botsing of aanrijding.

Aanvullende dekkingen

Verhaalservice

Met de verhaalservice ben je verzekerd voor het verhalen van materiële en letselschade wanneer je bijvoorbeeld wordt aangereden.

Indien je een scooterverzekering met een WA dekking of een WA + diefstaldekking afsluit dan is het verstandig een aanvullende verhaalservice af te sluiten, zodat je niet zelf uw schade hoeft te verhalen die door een derde wordt toegebracht.

Het verhalen van schade-kosten is specialistenwerk!

Ongevallen opzittendenverzekering

Deze aanvullende dekking keert een bedrag uit wanneer jij en je passagier, als gevolg van een ongeval, blijvend invalide raakt of komt te overlijden.

De ongevallen opzittendenverzekering kost maar enkele euro’s per jaar. Dan zijn jij en je passagier goed verzekerd!

Voor wie is een bromfietsverzekering?

De bestuurder van de bromfiets is aansprakelijk voor schade die hij in het verkeer met zijn bromfiets veroorzaakt. Dit staat in de wet.

Aansprakelijkheid kan ontstaan door iets wat je hebt gedaan. Maar ook doordat je niets hebt gedaan, terwijl je wel wat had moeten doen. Deze risico’s worden gedekt door de bromfietsverzekering.

Jongste bestuurder

Als meerdere personen van de bromfiets gebruik maken, dien je deze verzekering aan te vragen voor de leeftijd van de jongste bestuurder.

Laat je wel een jonger persoon op de bromfiets rijden dan waarvoor de verzekering is afgesloten, dan ben je in veel gevallen niet verzekerd of verhoogd de verzekeraar het eigen risico.

De hoogte van de premie wordt namelijk mede bepaald door de leeftijd van de bestuurder.

Het is belangrijk dat je de gegevens van de jongste bestuurder binnen handbereik hebt bij het vergelijken van deze verzekering. Als je 25 jaar of ouder bent en je leent de brom- of snorfiets uit aan een bestuurder jonger dan 25 jaar, dan is veroorzaakte schade door de jongere bestuurder niet meeverzekerd op een brommerverzekering. Ook wordt WA-schade volledig op jou verhaald.

Bromfietscertificaat

Je hebt een bromfietscertificaat nodig om op je scooter of bromfiets te mogen rijden. Echter als je al in bezit ben van een autorijbewijs, dan is een bromfietscertificaat niet vereist.

Je haalt je bromfietscertificaat door een examen bij het het RDW af te leggen. Het betreft alleen een theoretische examen. Voor een autorijbewijs leg je ook een praktijkexamen af.